Biszkopt na krupczatce z budyniem, czekoladową śmietanką i malinami

  • wyświetlono: 640 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Biszkopt na bazie mąki krupczatki, o lekko piaskowej strukturze. Kokosowy budyń i czekoladowa śmietanka przyjemnie łączą się z lekko kwaśnymi malinami. Polecam!

juchab
  • 30min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto:
3 jaja
250g mąki krupczatki
100g margaryny
1szklanka cukru pudru,
½ szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Masa budyniowo - kokosowa:
3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
Budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek kokosu
150g masła
Cukier waniliowy
300g malin

Krem śmietanowo – czekoladowy:
330 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt na krupczatce z budyniem, czekoladową śmietanką i malinami

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania wsypywać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z ciepłym mlekiem. Ciasto delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek
  • 2. Masa budyniowo - kokosowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, wymieszać do powstania jednolitej masy. Gorący budyń wylać na ciasto. Ostudzić. Na masie ułożyć maliny.
  • 3. Krem śmietanowo – czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć płynną czekoladę. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na warstwę malin. Dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciMalinyciasta z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką

Dodane przez: migotka28

Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką

Tarta w wersji mini z czekoladową...

Kruche z budyniem i malinami

Dodane przez: danusia19671

Kruche z budyniem i malinami

Łatwe ciasto w przygotowaniu i...

Biszkopt z mlecznym kremem i malinami

Dodane przez: amaranthrose

Biszkopt z mlecznym kremem i malinami

Puszysty, kakaowy biszkopt, mleczny...

Drożdżówki z budyniem i malinami

Dodane przez: Mienta

Drożdżówki z budyniem i malinami

Puszyste i pachnące :)

biszkopt

Dodane przez: Aninka88

BISZKOPT CZEKOLADOWY NA BUDYNIACH

pyszny mocno czekoladowy biszkopt,...

Czekoladowe z malinami na maślance

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Czekoladowe z malinami na maślance

Bardzo proste i szybkie ciasto....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE