Biszkopt na krupczatce z budyniem, czekoladową śmietanką i malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Biszkopt na bazie mąki krupczatki, o lekko piaskowej strukturze. Kokosowy budyń i czekoladowa śmietanka przyjemnie łączą się z lekko kwaśnymi malinami. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    3 jaja
    250g mąki krupczatki
    100g margaryny
    1szklanka cukru pudru,
    ½ szklanki mleka
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy

    Masa budyniowo - kokosowa:
    3 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    Budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek kokosu
    150g masła
    Cukier waniliowy
    300g malin

    Krem śmietanowo – czekoladowy:
    330 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    50g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt na krupczatce z budyniem, czekoladową śmietanką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania wsypywać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z ciepłym mlekiem. Ciasto delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek
  • 2. Masa budyniowo - kokosowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, wymieszać do powstania jednolitej masy. Gorący budyń wylać na ciasto. Ostudzić. Na masie ułożyć maliny.
  • 3. Krem śmietanowo – czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć płynną czekoladę. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na warstwę malin. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.88 (152 ocen)

Biszkopt z budyniem

To może cię zainteresować