Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami

  • wyświetlono: 948 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ten biszkopt jest bardzo orzeźwiający i smaczny, idealny do kawusi :)

2017-07-01ab
  • 75min

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
BISZKOPT:
4 jajka
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
½ szklanki migdałów
kilka kropli aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
szczypta soli
PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ:
5 białek
½ szklanki migdałów
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
90 g skórki pomarańczowej
KREM:
5 żółtek
½ l mleka
1 mały cukier waniliowy
¾ szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
puszka ananasów
PONADTO:
około 1 kg mandarynek
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 ½ szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy migdały (rozdrobnione w blenderze), aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy oleji również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 2. PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: Migdały delikatnie rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
  • 3. KREM: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, zalewamy nim ubite żółtka i gotujemy krem. Margarynę ucieramy, dodajemy do niej po łyżce ostudzonego kremu i ucieramy na puszystą masę. Ananas kroimy w kostkę, łączymy z kremem.
  • 4. Połowę kremu wykładamy na upieczony biszkopt, przykrywamy przekładką ze skórką pomarańczową, na to dajemy pozostały krem. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, układamy na kremie z ananasami i polewamy tężejącą galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

biszkopt z masą karmelową

Dodane przez: agarybak76

Biszkopt z karmelem i orzechami

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

Rajski sernik z melonem i mandarynką

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rajski sernik z melonem i mandarynką

Uwielbiam serniki na zimno, Można...

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

Dodane przez: groszeksnk

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

pyszny biszkopt z truskawkami na...

Biszkopt z truskawkami

Dodane przez: elagie

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Najlepsze ciasto z truskawkami,...

Biszkopt z rabarbarem i bezą

Dodane przez: Sweetcakes

Biszkopt z rabarbarem i bezą

Rabarbar rozpoczyna też sezon na...

Sernik z galaretką i mandarynkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Sernik z galaretką i mandarynkami

Rozpływa się w ustach.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE