Biszkopt marmurkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na biszkopt marmurkowy który dziś wymyśliłam przepis na biszkopt jasny mam od lat a marmur tak wpadł mi do głowy na poczekaniu. W sumie całe ciasto powstało w jednej chwili myślenia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt :
    6 jajek rozmiar M,
    300 g cukru ( 1,5 szklanki 250 ml ),
    300 g mąki tortowej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 czubata łyżeczka kakao,
    1 łyżeczka wody ( do ciasta z kakao ).

    dodatkowo :
    4 galaretki ( po dwie każdego koloru ),
    2 jabłka 500 g,
    5 łyżeczek cukru kryształ.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą puchatą masę. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodaną mąką i proszkiem do pieczenia.
  • ciasto 2. Gdy mamy już zmiksowane ciasto na biszkopt, wtedy większą część ciasta przelać do blaszki 32/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryna i wysypanej tartą bułką. Do mniejszej części ciasta wsypać kakao oraz wlać łyżeczkę wody zmiksować na jednolitą masę kakaową. Następnie na jasne ciasto wylać ciasto ciemne i za pomocą łyżki zrobić tak zwane esy floresy. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia, gdy lekko ostygnie wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy aby ciasto nie zaparowało.
  • ciasto 3. W czasie gdy ciasto stygnie sobie na spokojnie, przygotować galaretki do salaterki wsypać 2 opakowania dowolnej galaretki, zalać je półtora szklanką wody przegotowanej i rozmieszać do czasu rozpuszczenia się dokładnie żelatyny w galaretkach. Tak przygotowane galaretki pozostawić do lekkiego zastygnięcia.
  • ciasto 4. Jak ciasto już ostygło wtedy przekroić je na dwa placki, wierzchni placek ciasta położyć górą ku dołowi blaszki w której ciasto się piekło. W międzyczasie przygotować jabłka, obrać je ze skórki oraz wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić od razu na patelnię na małe kawałki, do jabłek wsypać cukier. Tak przygotowane jabłka smażyć razem z cukrem na dużym ogniu cały czas mieszając aby się nie spaliły, mają być skarmelizowane. Przygotowane skarmelizowane jabłka ostudzić.
  • ciasto 5. Gdy jabłka skarmelizowane już przestygły przełożyć je na wyłożone ciasto i wyrównać wierzch, zalać jedna z tężejących galaretek. Na tężejącą galaretkę z jabłkami położyć spodnią część ciasta spodem ku górze i zalać drugim kolorem tężejącej galaretki. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na godzinę do dwóch aby galaretki dobrze zastygły. Jabłek można przygotować więcej ja niestety zmarnowałam na nieudane wcześniej pieczone ciasto.
  • ciasto 6. Ciasto wyszło rewelacyjne jeżeli ktoś lubi suche ciasta z galaretką to serdecznie polecam ten przepis, ciasto jeśli trochę postoi nie jest do końca takie suche na jakie wygląda. Polecam na imieniny, urodziny czy nawet na przyjęcie rodzinne jak i z przyjaciółmi a także dla domowników do kawy lub gorącego kakao w sam raz. Takie ciasto bardzo ładnie prezentuje się na talerzu już nie wspomnę smakowo lecz musicie sami się o tym przekonać także polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować