Biszkopt makowy z truskawkami

  • wyświetlono: 427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Biszkopt makowy z masą budyniową, z truskawkami i galaretką to ciekawa propozycja deseru. Świetnie wygląda i super smakuje.

WIN_20190330_14_59_35_Pro
  • 36 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt makowy:
- 6 jajek + 3 białka,
- szklanka cukru,
- 200g suchego, mielonego maku,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Masa:
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 l mleka,
- 3 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,5 - 2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Galaretka z truskawkami:
- około 1 kg truskawek,
- 3 galaretki truskawkowe.
Poncz do nasączenia biszkoptu
- 1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody,
-sok z 1/2 cytryny.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt makowy z truskawkami

  • 1. Biszkopt makowy.
    Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy mak wymieszany z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
    Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej na spodzie papierem blaszki (24x34). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystudzenia. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny.
  • 2. Masa.
    3/4 mleka zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników. Mieszankę wlewamy strumieniem do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Cały czas mieszamy (miksujemy na wolnych obrotach) do zagotowania się budyniu. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu i ucieramy do połączenia się składników. Na wystudzone ciasto wykładamy i rozsmarowujemy równomiernie masę, wkładamy do lodówki.
  • 3. Galaretka z truskawkami.
    Truskawki myjemy, osączamy z wody i układamy na masie. Galaretki rozpuszczamy w 750ml. gorącej wody, studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkimakbiszkopt z truskawkamiciasto z makiembiszkopt z makiembiszkopt makowy z truskawkamimak truskawki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0bjui3y

Dodane przez: Anyzkowo

Piankowe ciasto z makowym biszkoptem

Warte przygotowania ! :)

rolada

Dodane przez: viki2903

Rolada pomarańczowo-makowa z truskawką

Rolada pomarańczowo-makowa z truskawką

Biszkopt z truskawkami i rabarbarem

Dodane przez: edytaha

Biszkopt z truskawkami i rabarbarem

Ciasto szybkie, proste i nie wymagające...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Mięciutki biszkopt z delikatnym...

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Dodane przez: mufinka79

Biszkopt z truskawkami i galaretką

To jedno z ulubionych ciast z mojego...

image-0884cu4

Dodane przez: ewuska2016

Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami

w sezonie gdzie truskawek pełno...