Ciasto dzięki któremu nawet w środku zimy poczujemy lato:)
45 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki suchego maku
¼ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół, do środka wyłożyć całą masę truskawkową, przykryć biszkoptem. Na wierzch masa jagodowa i dekoracja z kokosu.
Masa śmietanowo - jagodowa:
200g jagód
1 galaretka owoce leśne
330 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Masa śmietanowo - truskawkowa:
200g truskawek
1 galaretka truskawkowa
330 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Biszkopt makowy z kremem truskawkowo – jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół, do środka wyłożyć całą masę truskawkową, przykryć biszkoptem. Na wierzch masa jagodowa i dekoracja z kokosu.
2.Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć.
3.Masa śmietanowo - truskawkowa: Truskawki zmiksować na mus i zagotować wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę truskawkową. Dokładnie połączyć.
Komentarze