Biszkopt makowy z kremem truskawkowo – jagodowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto dzięki któremu nawet w środku zimy poczujemy lato:)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki suchego maku
    ¼ szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki zimnej wody

    Przygotowanie:
    Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół, do środka wyłożyć całą masę truskawkową, przykryć biszkoptem. Na wierzch masa jagodowa i dekoracja z kokosu.

    Masa śmietanowo - jagodowa:
    200g jagód
    1 galaretka owoce leśne
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru

    Masa śmietanowo - truskawkowa:
    200g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt makowy z kremem truskawkowo – jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół, do środka wyłożyć całą masę truskawkową, przykryć biszkoptem. Na wierzch masa jagodowa i dekoracja z kokosu.
  • 2. Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć.
  • 3. Masa śmietanowo - truskawkowa: Truskawki zmiksować na mus i zagotować wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę truskawkową. Dokładnie połączyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować