Biszkopt makowy z kremem i galaretką

4.5 (189 ocen)

  • 4 godz.

pyszne ciasto na każdą okazję

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki suchego maku

    Na krem i dekorację:
    1 puszka brzoskwiń
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 kostka (250g) masła roślinnego
    2 galaretki brzoskwiniowe
    500 ml gorącej wody

    Na poncz:
    1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Biszkopt makowy z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z octem, mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do piany żółtka z octem, a następnie po jednej łyżce mąkę z proszkiem. Na koniec dosypujemy mak i delikatnie mieszamy masę łyżką. Przelewamy do brytfanki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  • 2. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, a na nim gotujemy budyń; studzimy. Jeśli syropu jest mniej niż jedna szklanka dolejcie trochę wody, żeby osiągnąć taką właśnie ilość. Owoce kroimy w kostkę. Masło miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Dodajemy połowę pokrojonych brzoskwiń i delikatnie mieszamy żeby nie uszkodzić owoców.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Gdy będzie już zimna można ją na trochę wstawić do lodówki - jeśli lekko zgęstnieje nie spłynie pod ciasto :-)
    Składniki ponczu łączymy razem.
  • 4. Wystudzony biszkopt sączymy ponczem, wykładamy na niego masę, na nią drugą część pokrojonych owoców, a następnie zalewamy galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby galaretka stężała.

Porady

Ocet zapobiega opadaniu ciasta po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować