Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem brzoskwiniowym

  • wyświetlono: 1673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Smakowite połączenie kilku smaków w jednym cieście. Wszystko bardzo dobrze się uzupełnia i smakuje. Po przekrojeniu ładnie wygląda i jest bardzo podzielne. Polecam!!!!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
2 łyżki zimnej wody

Beza kokosowa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
200g kokosu

Krem brzoskwiniowy:
5 żółtek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 kisiel cytrynowy
1 puszka brzoskwiń
200g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem brzoskwiniowym

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę podzielić na pół i przełożyć na dwa kruche placki. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach, ok. 20 minut.
  • 3. Krem brzoskwiniowy:Brzoskwinie odsączyć z zalewy i uzupełnić ją wodą do 700ml. Odlać szklankę, a pozostały syrop doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlaną szklankę i wsypać obie mąki wraz z kisielem. Mieszaninę wlać na gotujący się syrop, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem. Na koniec do kremu włożyć drobno pokrojone brzoskwinie.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, nałożyć bezę, krem i pozostały biszkopt. Ciasto polać polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasta z owocamiciasta z makiemciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort makowy z kokosowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Tort makowy z kremem kokosowym

Pyszny, śnieżnobiały tort. Lekki,...

Serowiec z kremem orzechowo - owsianym i kokosową bezą

Dodane przez: juchab

Serowiec z kremem orzechowo - owsianym i...

Wiele smaków w jednym cieście,...

image-1ca3b07

Dodane przez: Sziferka1

Kokosowy biszkopt z kremem waniliowym i brzoskwinią

Lekkie owocowe ciasto. Idealne...

Biszkopt z pianką śmietankową i musem brzoskwiniowym.

Dodane przez: zielony liść

Biszkopt z pianką śmietankową i musem brzoskwiniowym

Puszyste i delikatne ciasto o konsystencji...

Biszkopt z masą makową

Dodane przez: Kalina

Biszkopt z masą makową

Makowiec zrobiony w ten sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE