Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka np. z Biedronki o smaku waniliowym
¾ szkl. cukru pudru
¾ szkl mleka
250g margaryny
5 łyżek żelatyny
Cukier waniliowy
Dżem z czarnej porzeczki
Biszkopt makowy przekładany serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier po dokładnym ubiciu zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, wlewać po łyżce oleju i wody. Mąki wymieszać z makiem i proszkiem i wsypywać partiami do masy mieszając ręcznie łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem, upiec. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu.
2.Masa serowa:
Wrzącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać partiami ser cały czas ucierając. Na końcu wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masą serową natychmiast przekładać placki ponieważ bardzo szybko tężeje.
Komentarze