Biszkopt makowy przekładany serem

4.98 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny na każdą okazję!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    • 6 jajek
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. mąki
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 szkl. suchego maku
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 8 łyżek oleju
    • 2 łyżki zimnej wody

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka np. z Biedronki o smaku waniliowym
    ¾ szkl. cukru pudru
    ¾ szkl mleka
    250g margaryny
    5 łyżek żelatyny
    Cukier waniliowy
    Dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.98 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt makowy przekładany serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier po dokładnym ubiciu zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, wlewać po łyżce oleju i wody. Mąki wymieszać z makiem i proszkiem i wsypywać partiami do masy mieszając ręcznie łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem, upiec. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu.
  • 2. Masa serowa:
    Wrzącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać partiami ser cały czas ucierając. Na końcu wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masą serową natychmiast przekładać placki ponieważ bardzo szybko tężeje.
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt – dżem – masa serowa – dżem – biszkopt - polewa

Porady

Forma: 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować