Biszkopt kakaowy z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier nadal ubijając. Do sztywnych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, dodać mąkę, kakao, . dokładnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku temperatura 180 stopni, około 20 minut, do suchego patyczka.( tortownica o średnicy 26 cm).
Galaretkę wymieszać z żelatyną, szklanką gorącej wody.
Dokładnie rozmieszać żeby nie było grudek, przechłodzić.
Śliwki umyć, pozbawić pestki, włożyć do garnka z dodatkiem cukru, gotować 3 minuty.
Zmiksować śliwki, dodać do nich galaretkę z żelatyną, wymieszać. Wystudzić.
Ubić śmietanę na sztywno, delikatnie dodać do śliwek.
Biszkopt przekroić na pół, jedną część umieścić w tortownicy, rozprowadzić połowę kremu.
Na kremie ułożyć drugą warstwę ciasta, lekko docisnąć , posmarować resztą kremu, odstawić do lodówki.
Przed podaniem oprószyć, startą czekoladą i udekorować pokrojonym śliwkami.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze