Biszkopt kakaowy z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, ocet, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20-25minut w 170stopniach. Wyjąć do góry dnem, ostudzić.
Krem budyniowy: 0,3 litra mleka gotować z 4 łyżkami cukru i mieszać do rozpuszczenia cukru. W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzić dokładnie obie mąki. Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodać roztwór mleka i mąki oraz energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ostudzonego budyniu dodawać partiami utarte wcześniej masło cały czas miksując na małych obrotach. Pod koniec dodać likier.
Polewa czekoladowa:Do rondelka wlać wodę, rozpuścić w niej cukier, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie mieszać rózgą, by powstała gładka, lśniąca polewa, przestudzić.
Biszkopt przekroić na trzy części, przełożyć kremem, ozdobić polewą oraz drażami śmietankowymi.
Porady
Aby bez problemu przekroić blaty należy dobrze wystudzić biszkopt i użyć długiego, gładkiego oraz ostrego noża.
Komentarze