BISZKOPT JASNY lub KAKAOWY

5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

każdy ma swój ulubiony przepis na biszkopt, ja piekę najczęściej ten

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru w tym 1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 większa łyżeczka octu
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Biszkopt jasny lub kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownica 24 cm, natłuszczamy tylko dno i oprószamy bułką tartą.
    Włączyć piekarnik na 180 st.
    Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier z wanilią, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku(6szt), łącznie miksujemy ok. 7 minut. Dodajemy ocet.
    Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
    Gdy chcę mieć biszkopt kakaowy ujmuję 2 łyżki mąki tortowej a dodaję tyle samo ciemnego kakao

Porady

Jak już pisałam, boków tortownicy nie natłuszczamy, tylko same denko. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i od razu odwracam je do góry dnem, wtedy odpinam obręcz, zabieram denko , biszkopt leży w tej pozycji 2-3 minuty i wtedy odwracam go do normalnej pozycji. Zawsze mi wyrasta i nigdy nie mam z nim problemów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować