Biszkopt idealny

0 (0 ocen)

Jeszcze nigdy na tym przepisie się nie zawiodłam.

Składniki:

  • 7 jajek
    145 g mąki
    200 g cukru
    50 g mąki ziemniaczanej

Biszkopt idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Cały czas miksujemy i stopniowo dodajemy żółtka. Ubijamy jeszcze przez około 2 minuty.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pszenną i w trzech częściach dodajemy do białek, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką (lub miksując mikserem na najwolniejszych obrotach).
  • 3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 22-25 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy