Biszkopt czekoladowy ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty, pięknie wygląda i dobrze smakuje. Zrobiony jest bez tłuszczu. Zawiera dużą ilością czekolady oraz sporą porcję szpinaku. Aby miał taki piękny i żywy kolor, koniecznie musimy użyć świeży szpinak, który z łatwością znajdziemy w dużym centrum handlowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(jedna duża keksówka lub dwie małe ; czas przygotowania 90 minut)

    Biszkopt:

    6 jajek (żółtka i białka osobno)
    60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
    120 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
    180 g cukru
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    strata skórka z jednej pomarańczy
    100 ml zimnej wody
    125 g zimnej, mlecznej czekolady
    100 g świeżego szpinaku
    1 łyżka cukru


    Polewa:
    100 ml śmietanki 30%
    150 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady białej (płatki)








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt czekoladowy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę( tylko pomarańczową część) na tarce o małych oczkach lub rozdrobnić blenderem.

    Szpinak umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1/3 zasypać łyżką cukru i dokładnie rozdrobnić blenderem , stopniowo dodając pozostałą część.
  • 2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

    Zimną czekoladę 125 g rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Żółtka zmiksować z 2/3 częścią cukru na kogel-mogel . Dodać skórkę. Wymieszać.

    Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1/3 cześć cukru i dalej ubijać, aż do jego rozpuszczenia.
    Odłożyć 2 łyżki piany i dodać do rozdrobnionego szpinaku , delikatnie wymieszać.
    Do pozostałych dodać kogel-mogel, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć.
    Wlać zimną wodę. Wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą czekoladę , do drugiej szpinak z pianą. Dokładnie połączyć.
    Keksówkę wyłożyć pergaminem .
    Na dno wlać 1/2 część ciasta zielonego, potem ciasto czekoladowe i na wierzch pozostałe ciasto zielone. Przeciąć nożem od dołu do góry w kilku miejscach.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 - 40 minut.
    Sprawdzić środek patyczkiem.
  • 4. Polewa czekoladowa
    Do śmietanki wrzucić kostki czekolady mlecznej.
    Rozpuścić w mikrofali na średniej mocy.
    Wymieszać, aż będzie jednolita polewa.
  • 5. Jeszcze letni biszkopt wyjąć z formy. Naciąć przez środek wzdłuż pionowo(na 1/3 wysokości, nie przecinając boków). Lekko rozchylić i wlać część polewy.

    Pozostałą posmarować wierzch i posypać białą czekoladą.
    Smacznego :)
    Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku
    www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem

Porady

Lepiej użyć świeży szpinak , niż mrożony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować