Biszkopt czekoladowy z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Puszyste ciasto czekoladowe z soczystym owocem gruszki - szybkie w wykonaniu i super smaczne - na pewno Ci posmakuje.

  • 45 min

Składniki:

  • Okrągła foremka o średnicy 26 cm

    230g miękkiego masła 80%
    200g brązowego cukru
    4 jaja
    225g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30g kakao
    4 łyżki mleka
    2 gruszki

Biszkopt czekoladowy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując.
  • 2. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy.
  • 4. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
    Studzimy.
  • 6. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy