Biszkopt czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Biszkopt czekoladowy

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej 90%,
    5 wiejskich jaj,
    szklanka mąki,
    3/4 szklanki cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Do tej samej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Jaja ubijać z cukrem około 10 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Dzięki temu biszkopt będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Do jajek dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni albo do tzw. suchego patyczka. Dzięki czekoladzie 90% biszkopt ma delikatnie orzechowy posmak. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy