Biszkopt czekoladowo-jogurtowy na tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ostatnio , większość moich tortów wykonanych jest z z biszkoptów jogurtowych, a raczej z babki. Biszkopt jest lekko wilgotny, smaczny sam w sobie, lepiej się kroi i można z podstawowego przepisu tworzyć przeróżne smaki w zależności od dodanych dodatków.Tym razem czekoladowy.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:


  • BISZKOPT: (tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania 75 minut)

    10 jajek
    300 g cukru (drobnego)
    250 ml oleju
    250 g jogurtu (grecki)
    250 g czekolady deserowej
    420 g mąki (2,5 szklanki)
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    szczypta soli







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt czekoladowo-jogurtowy na tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-223hjvd 1. Czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie z jogurtem (grecki).
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel .
    Do masy jajecznej wlać jogurt z czekoladą, olej i razem zmiksować.
    Następnie wsypać kwasek cytrynowy i przesianą mąkę z sodą. Dokładnie zmiksować mikserem na małych obrotach.

    Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
  • image-0cwn535 3. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
    Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy) ewentualnie dopiec. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika lekko przestudzić (można odwrócić górą do dołu). Pozostawić do schłodzenia. Zimny przekroić na kilka placków i przełożyć kremem, musem czy owocami.
    Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.

    Smacznego :)

Porady

Według mnie, najlepsza tortownica do biszkoptów, to tortownica wysoka z wyjmowanym dnem. Biszkopt lepiej i równomierniej nam w takiej rośnie (moja tortownica ma 10 cm wysokości). Jeśli nie posiadamy tak wysokiej formy, możemy sami podwyższyć naszą torownicę, za pomocą pergaminowego paska, szerokiego na 10 cm, o obwodzie zewnętrznym naszej tortownicy. Tortownicę należy posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz. Dno również wykładamy pergaminowym krążkiem. Nie smarujemy pergaminu . Dodatkowo, zamieniam proszku do pieczenia na sodę i kwasek cytrynowy. Dzięki temu moje biszkopty są prawie płaskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować