Biszkopt ajerkoniakowy

5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

można go przełożyć dowolnym kremem, ale jest również smaczny bez kremu

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych jajek+ szczypta soli
    32 gram cukru waniliowego
    100 gram cukru pudru
    0,5 szklanki oleju słonecznikowego
    1 szklanka likieru jajecznego Advocat
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
    Tortownica 26/28 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z solą, nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i wanilię.
    Ubijać ok. 6 minut.
    Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać na przemian obie mąki z proszkiem, olej i likier jajeczny.
    Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu polać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
    Ciasto jest smaczne bez dodatków, wystarczy polać dowolną polewą czekoladową i udekorować np kokosem, ale można też go przekroić i przełożyć ulubioną masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować