Biszkopt

  • wyświetlono: 489 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W wypieku biszkoptu ważne jest, aby ciasto było przygotowane powoli i dokładnie

jaaaa
  • 60min

Składniki

5 jajek
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt

  • piana1. Białka rozdzielamy od żółtek.
    Białka solimy i ubijamy na sztywna pianę.
  • żółtka2. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ocet. dokładnie mieszamy pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • piana i cukier3. Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  • wszystkie składniki razem4. Do gotowej słodkiej piany dodajemy żółtka z proszkiem i mąkę
  • gotowa masa5. Wszystko dokładnie mieszamy w jedną stronę zawijając łyżką do środka.
    Gotową masę wylewamy na blachę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm/29cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut (do tzw suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu okrawamy boki i wyjmujemy ciasto z blaszki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaCiastobiszkoptwypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt Orzechowy

Dodane przez: Anitka0804

Biszkopt orzechowy

Zawsze się udaje.

biszkopt

Dodane przez: Natalia Ch 1987

BISZKOPT

biszkopt z 5jaj

image-1aili1u

Dodane przez: parafrazuje

Biszkopt Reni

Zrobić dobry biszkopt to nie taka...

BISZKOPT RZUCANY

Dodane przez: magdzia44448

BISZKOPT RZUCANY

Idealny, puszysty... taki, który...

BISZKOPT Z MALINAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BISZKOPT Z MALINAMI

Do popołudniowej kawki na zachciankę...

Biszkopt:)

Dodane przez: Kasia30

Idealny puszysty biszkopt

Biszkopt, który zawsze się udaje....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE