Biszkopt

0 (0 ocen)

  • 60 min

W wypieku biszkoptu ważne jest, aby ciasto było przygotowane powoli i dokładnie

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki octu
    szczypta soli

Biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana 1. Białka rozdzielamy od żółtek.
    Białka solimy i ubijamy na sztywna pianę.
  • żółtka 2. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ocet. dokładnie mieszamy pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • piana i cukier 3. Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  • wszystkie składniki razem 4. Do gotowej słodkiej piany dodajemy żółtka z proszkiem i mąkę
  • gotowa masa 5. Wszystko dokładnie mieszamy w jedną stronę zawijając łyżką do środka.
    Gotową masę wylewamy na blachę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm/29cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut (do tzw suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu okrawamy boki i wyjmujemy ciasto z blaszki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy