Biszkopt

0 (0 ocen)

Biszkopt pięknie wyrasta i smakuje wspaniale. To idealna baza do różnego rodzaju tortów i deserów, polecam:)

Składniki:

  • 5 jajek
    1 niepełna szklanka mąki pszennej
    1 niepełna szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

Biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodajemy mąkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. ( do tzw. suchego patyczka).
    przepis jest na blaszkę wymiarów 39x27 ( można go przekroić). Ja piekłam na większej (41x30) - wyszedł jak na zdjęciu ( też wysoki:)

Porady

Gorące ciasto w formie można opuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm, a następnie zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy