Moja podstawowa wersja biszkoptu. Biszkopt zawsze się udaje, jest sprężysty i miękki. Wykorzystuję go do sporządzania tortów, ciast owocowych i przeróżnych słodkości.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
12 jaj (u mnie wiejskie)
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej typ 405
2 łyżki skrobi kukurydzianej
płaska łyżeczka cream of tartar
szczypta soli
rant o średnicy 28 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
1.Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 12 żółtek.
2.Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
3.Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
4.Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 28 cm i 8 cm wysoki.
Biszkopt w zależności od potrzeb kroję na 3 lub więcej blatów.
Komentarze