Biszkopt

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja podstawowa wersja biszkoptu. Biszkopt zawsze się udaje, jest sprężysty i miękki. Wykorzystuję go do sporządzania tortów, ciast owocowych i przeróżnych słodkości.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 jaj (u mnie wiejskie)
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    płaska łyżeczka cream of tartar
    szczypta soli

    rant o średnicy 28 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 12 żółtek.
  • biszkopt 2. Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
  • biszkopt 3. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
  • biszkopt 4. Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 28 cm i 8 cm wysoki.
    Biszkopt w zależności od potrzeb kroję na 3 lub więcej blatów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować