REKLAMA

Biszkopt

wyświetlono: 124 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Moja podstawowa wersja biszkoptu. Biszkopt zawsze się udaje, jest sprężysty i miękki. Wykorzystuję go do sporządzania tortów, ciast owocowych i przeróżnych słodkości.

opublikowany: 29.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 jaj (u mnie wiejskie)
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    płaska łyżeczka cream of tartar
    szczypta soli

    rant o średnicy 28 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 12 żółtek.
  • biszkopt 2. Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
  • biszkopt 3. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
  • biszkopt 4. Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 28 cm i 8 cm wysoki.
    Biszkopt w zależności od potrzeb kroję na 3 lub więcej blatów.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Biszkopt

Klasyczny i niezawodny biszkopt. Idealny jako baza do tortów i ciast przekładanych.

kategoria: Ciasta torty rolada rolada biszkoptowa Desery biszkopty opublikowany: 14.06.2015 | wyświetlono: 4074 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: izaa_a izaa_a

biszkopt budyniowy

prosty i smaczny biszkopt

kategoria: Ciasta torty biszkopty opublikowany: 22.05.2018 | wyświetlono: 5575 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasienka1987 kasienka1987

biszkopt kokosowy

idealny do tortów

kategoria: Ciasta torty Desery biszkopty opublikowany: 10.12.2013 | wyświetlono: 38280 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

BISZKOPT ORZECHOWY

mój sprawdzony przepis na biszkopt orzechowy

kategoria: Desery biszkopty opublikowany: 24.05.2013 | wyświetlono: 76423 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE