Biszkopcik z kremem budyniowym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddziel do dużej miski od żółtek, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać, gdy staną sie białe dodawać po troszeczku cukru i żółtka. Gdy dobrze wszystko się wymiesza zaprzestaj miksować. W drugiej miseczce przygotuj mąki oraz proszek do pieczenia. Dodaj po trochu do jajek delikatnie mieszając drewnianą łyżką, gdy się wszystko połączy wylej na blachę wyłożoną papierem ,posmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą. Piec w tem. 180 stopni C. przez ok 30 min. Po wyjęciu gorącego ciasta upuść je na powierzchnię z ok 20 cm, by nie oklapło. Pozostaw do wystygnięcia.
2.Krem:
Ugotuj budyń z przepisu na tyle opakowania lecz nie dodawaj cukru. Pozostaw do ostygniecia. Gdy budyń będzie zimny, w drugiej misce włoż margarynę i ubijaj ją mikserem na puszystość, dodawaj po troszku budyń i dobrze miksuj, na sam koniec dodaj cukier oraz zapach. Jeśli będzie mało słodki można dosłodzić.
3.Przygotowanie:
Wystygnięty biszkopt przekrój na pół. Przełóż do nowej wyłożonej papierem blachy jedną część wyłóż krem zostawiając troszkę na wierzch. Przykryj drugą częścią, wyrównaj krem, wyłóż dżem na to wygładź, posyp startymi biszkoptami. Schłodź w lodówce ok 2 godzin.
Porady
Zamiast startych biszkoptów można zetrzeć wierzch biszkoptu.
Komentarze