Biodrówka duszona w cebuli

  • wyświetlono: 5610 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Biodrówka to doskonałe mięso. Świetnie nadaje się do gulaszy, ale nie tylko. W tej wersji jednak zjemy ją najczęściej. Taki gulasz robi się właściwie sam – sekretem jest długie duszenie mięsa na niewielkim ogniu. Biodrówka nie jest mięsem bardzo tłustym, dlatego możemy mieć pewność, że nasze danie będzie naprawdę smaczne, a mięso będzie rozpływać się w ustach.

DSC_0795

Składniki

ok. 70 dkg biodrówki
2 średnie cebule
1 garść suszonych grzybów
sól, pieprz
słodka papryka
jałowiec mielony
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Biodrówka duszona w cebuli

  • 1. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, obsmażyć i obsypać przyprawami. Zalać wrzątkiem, dodać suszone grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • 2. Doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa. Zagotować. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego :)

Biodrówka wieprzowa – przepisy

Co to jest biodrówka? Biodrówka to część mięsa wieprzowego, a dokładniej część odcinka krzyżowego półtuszy. Biodrówka mięso to bardzo wdzięczny materiał do eksperymentów w kuchni. Pamiętajcie jednak, że do mięsa przyda się ostry, dobry nóż. Najlepiej mieć w kuchni jeden nóż tylko i wyłącznie do mięsa, ze względów higienicznych.

Biodrówka duszona

Co zrobić z biodrówki na obiad? Z pewnością najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie gulaszu. Tak jak w naszym przepisie, biodrówkę możemy przygotować w sosie własnym. W powyższym przepisie do gulaszu dodajemy też grzyby dla smaku. Możecie również przygotować mięso z innymi dodatkami. Biodrówka w sosie z pokrojoną w kostkę papryką, kiszonym ogórkiem lub cebulą będzie pyszna.

Biodrówka – przepisy z tym mięsem są bardzo różnorodne. Dania z biodrówki to także kotlety mielone. Biodrówka dobrze nadaje się do mielenia, możemy przygotować z niej zarówno klasyczne kotlety mielone, jak i na przykład gołąbki czy pulpety w sosie. Możemy także wykorzystać biodrówkę jako bazę do zup. Biodrówka to również dobre mięso na pieczeń.
 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasuszone grzybywieprzowinagulaszbiodrówkajesieńz ryżem

Komentarze

Podobne przepisy

Udka duszone w cebuli i marchewce

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Udka duszone w cebuli i marchewce

Szybki i smaczny pomysł na obiad,...

piersi kurczaka duszone w cebuli z czosnkiem na pikantnie

Dodane przez: ziutula

Piersi kurczaka duszone w cebuli z czosnkiem...

Duszone piersi kurczaka z dodatkiem...

Leszcz duszony w cebuli

Dodane przez: DanusiaC

LESZCZ DUSZONY W CEBULI

Pyszne, zdrowe, szybkie danie obiadowe...

Karkówka z papryką duszona w cebuli

Dodane przez: Bilcia

Karkówka z papryką duszona w cebuli

Proste, szybkie i tanie danie ,...

Duszone opieńki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Duszone opieńki z cebulą

Takie grzyby duszone są idealne...

Filety z kurczaka duszone w cebuli

Dodane przez: Bilcia

Filety z kurczaka duszone w cebuli

Pyszne, tanie i zdrowe :) Polecam

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE