Bigosik z młodej kapusty i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, gotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić. Warzywa pokroić w kostkę.
2.Na łyżce masła zrumienić cebulę, następnie dodać do niej cukinię i paprykę, na samym końcu odcedzoną kapustę, pokrojonego pomidora i ogórka. Dodać 1 łyżkę masła. Smażyć, często mieszając.
3.Gdy warzywa sie troche zrumienią, dodać przecier pomidorowy, kminek, koperek, pół szklanki wody i resztę przypraw wedle smaku.
4.Przyrządzić zasmażkę z pozostałej łyżki masła i łyzki mąki. Zagęścić bigos. Smażyć jeszcze z 5 minut.
Porady
Ja podalam bigosik z mlodymi ziemniakami i przysmażonym mięskiem z kurczaka.
Komentarze