Bigosik z młodej kapusty i cukinii

4.5 (158 ocen)

  • 50 min

warto wykorzystać okres, w którym możemy zaopatrzyć się w swieże warzywka, mialam ostatnio ochote na kapustę, wiec zrobilam taki bigosik...

  • 50 min

Składniki:

  • - główka młodej kapusty
    - cukinia
    - 2 pomidory
    - papryka
    - srednia cebula
    - ok łyzka kopru
    - 1 ogórek kiszony
    - szczypta kminku
    - sól, pieprz
    - 3 łyżki masła
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżka przecieru pomidorowego
    - pół łyżki octu
    - papryka w proszku
    - przyprawa maggi
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigosik z młodej kapusty i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, gotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić. Warzywa pokroić w kostkę.
  • 2. Na łyżce masła zrumienić cebulę, następnie dodać do niej cukinię i paprykę, na samym końcu odcedzoną kapustę, pokrojonego pomidora i ogórka. Dodać 1 łyżkę masła. Smażyć, często mieszając.
  • 3. Gdy warzywa sie troche zrumienią, dodać przecier pomidorowy, kminek, koperek, pół szklanki wody i resztę przypraw wedle smaku.
  • 4. Przyrządzić zasmażkę z pozostałej łyżki masła i łyzki mąki. Zagęścić bigos. Smażyć jeszcze z 5 minut.

Porady

Ja podalam bigosik z mlodymi ziemniakami i przysmażonym mięskiem z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować