"Bigosik" z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Młoda, zdrowa, smaczna w pomidorach – kapusta.

Składniki:

  • - 1 młoda kapusta;
    - 1 duża cebula;
    - 1 pęczek koperku;
    - łyżka masła;
    - 200 g chudego boczku wędzonego lub dobrej kiełbasy;
    - puszka pomidorów, a najlepiej około szklanki domowego przecieru;
    - liść laurowy;
    - ziele angielskie, około 3-4 ziaren;
    - sól;
    - pieprz;
    - szczypta cukru;
    - sok z cytryny.

"bigosik" z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Boczek również pokroić w kosteczkę, dorzucić do cebuli i razem przez chwilę smażyć. Kapustę i cebulę z boczkiem przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać pomidory oraz drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy