Bigosik z młodej kapusty

4.5 (174 ocen)

Tak chyba już jest w każdym domu, że tradycją na wiosnę jest robienie bigosu z młodej kapusty.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    20 dkg boczku np.wędzonego
    4 parówki lub kawałek jakiejś kiełbasy (zależy od upodobań)
    kostka rosołowa np mięsna
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego (można dać więcej)
    1 marchewka
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigosik z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę kroimy w talarki. Przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę bulionową z przyprawami (jeżeli mamy nadmiar wody, to możemy ją odlać). Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy.
  • 2. Parówki kroimy w plastry, a boczek w kostkę. Smażymy a następnie całość, wraz w wytworzonym tłuszczem, dodajemy do naszej kapusty. Jeszcze chwilkę dusimy, by składniki przeszły swoim aromatem.
  • 3. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

Porady

Gdy w kapuście wytworzy nam się za dużo wody, możemy ją doprawić zasmażką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować