Bigosik z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę kroimy w talarki. Przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę bulionową z przyprawami (jeżeli mamy nadmiar wody, to możemy ją odlać). Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy.
2.Parówki kroimy w plastry, a boczek w kostkę. Smażymy a następnie całość, wraz w wytworzonym tłuszczem, dodajemy do naszej kapusty. Jeszcze chwilkę dusimy, by składniki przeszły swoim aromatem.
3.Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Porady
Gdy w kapuście wytworzy nam się za dużo wody, możemy ją doprawić zasmażką.
Komentarze