Zapraszam na pyszny bigosik z brukselki. Gdy mamy mało czasu a chcemy zjeść coś ciepłego, proponuję ugotować tę potrawę.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 op.mrożonej brukselki(450 gram)
pół dużej cebuli
30 dag.kiełbasy
4 małe marchewki
3 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Bigosik z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gdy się zagotuje, wkładamy startą marchewkę i gotujemy do miękkości.
Do drugiego garnka wlewamy wodę, do gotującej wody wsypujemy mrożoną brukselkę. Gotujemy około 5 minut, przelewamy na cedzak. Kroimy cebulę i wędlinę w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Do garnka z marchewką dodajemy brukselkę, cebulę i wędlinę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Zagotowujemy wszystko razem.
Komentarze