Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 66 godz. 40 min

Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą.

  • 66 godz. 40 min

Składniki:

  • 750 g kapusty kiszonej domowej
    750 g kapusty białej
    500 dag karkówki
    2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej
    2 pętka kiełbasy Zyguły
    1 pętko kiełbasy podwawelskiej
    różne skrawki mięs pieczonych
    garść suszonych grzybów
    sok pomidorowy Pudliszki
    suszone morele
    koncentrat pomidorowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 cebula
    smalec
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem w kilku miejscach, w nich umieściłem pokrojony na cząstki czosnek, posoliłem, dodałem pieprz , ziele angielskie, listki laurowe, ułożyłem w brytfance. Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu. Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło.
    Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut.
    Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy.
    Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę

    Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody.
    Najlepszy jest bigos odgrzewany, więc warto po pierwszym dniu odstawić go w zimne miejsce a następnego dnia odgrzać na wolnym ogniu, często mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Bigos ze słodkiej kapusty

4.5 (147 ocen)

Bigos ze słodkiej kapusty

Konto nieaktywne ... 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować