Bigos z sałaty lodowej z fasolą

4.5 (172 ocen)

Przepis dostałam od znajomej, podobno jest stary, dla mnie to nowość. Bigos jest nietypowy, bez kapusty, ale smaczny.

Składniki:

  • 2 główki sałaty lodowej
    1 cebula
    1/2 szkl ugotowanej fasoli
    2 łyżki kaszy jęczmiennej
    100 g wędzonego boczku
    100 g kiełbasy
    2 - 3 łyżki pikantnego ketchupu
    majeranek
    zioła prowansalskie
    koper
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z sałaty lodowej z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, pokroić w paski i obgotować. Odsączyć z wody.
  • 2. Boczek pokroić w paski, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić razem z boczkiem. Następnie dodać pokrojoną w paski kiełbasę i przyprawy. Razem chwilę smażyć.
  • 3. Kaszę zalać szklanką wody i rozgotować. Gotować do odparowania wody i rozklejenia kaszy.
  • 4. Do kaszy dodać fasolę i usmażony boczek z cebulą i kiełbasą, chwilę gotować i dodać sałatę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości sałaty, na koniec dodać ketchup, wymieszać i dodać posiekany koper.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować