Bigos z powidłami i włoszczyzną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten bigos jest moim i mojej rodziny ulubionym bigosem. Wyjątkowy smak zawdzięczamy kompozycji warzywnej i powidłom śliwkowym. Można podać z ciepłymi pyzami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty słodkiej
    1 kg kapusty kiszonej
    1 kg marchewki
    2 duże pietruszki
    1 duży seler
    1 mała por
    1 cebula
    kiełbasa (różnego rodzaju-ja użyłam kilku, które miałam zamrożone)
    boczek
    suszone grzyby 100 g
    olej
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    5 łyżek powideł śliwkowych (ja daję nawet więcej około 300g)
    sól
    pieprz mielony do smaku
    przecier dobrej jakości 2-3 małe słoiczki
    keczup dobrej jakości 400g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z powidłami i włoszczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta 1. kapustę słodką szatkujemy na cienkie kawałki.
  • Kapusta kiszona 2. Kiszoną kapustę odciskamy i tniemy na kawałki. Jeśli jest mocno kwaśna połowę opłucz pod wodą.
  • Włoszczyzna 3. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por siekamy na półplasterki.
  • Bigos 4. Do dużego garnka na dno wlej olej. Wkładamy obie kapusty i pozostałe warzywa. Dodaj również powidła. Jeśli dodajemy grzyby to namocz je przez godzinkę w wodzie i wtedy dodaj same grzyby bez wody. Ewentualnie jeśli chcemy zrobić bigos w wersji bezmięsnej dodaj grzyby z wodą.
  • cebula 5. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Szklimy na oleju i dodaj do kapusty.
  • mięso 6. Kiełbasę jeśli była zamrożona to odmrażamy i kroimy na małe kawałki, smażymy na patelni, dodajemy do kapusty. Boczek również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy będzie lekko wytopiony tłuszcz i ładnie zrumieniony dodaj do reszty bigosu i wymieszaj.
    Dodaj przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Taki bigos smażymy około 2 godzin. Dodaj 1 keczup i przecier. Wymieszaj i gotuj jeszcze 1 godzinę. Taki bigos możesz na drugi dzień przesmażyć ponownie około godziny i gorący przełożyć do słoików.

Porady

Taki bigos jest wspaniałym daniem na uroczystościach, a przechowywany w słoiku zawsze ucieszy smakiem naszych niespodziewanych gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować