Bigos z podrobami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami. Przepis na bigos z podrobami wymyśliłam sama, nam posmakował, zachęcam do wypróbowania!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
    1 kg kapusty białej
    1 kg dowolnego mięsa
    300 g ugotowanych żołądków drobiowych
    300 g ugotowanych serc drobiowych
    250 g wędzonego boczku 
    6 kiełbas
    3 marchewki
    seler
    pietruszka
    200 g suszonych grzybów
    4 cebule
    1 łyżka suszonego majeranku 
    koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
    mały słoiczek łagodnego keczupu
    3 liścia laurowe
    3 ziela angielskie
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    3 ząbki czosnku - opcjonalnie
    kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z podrobami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.
  • 2. Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.
  • 3. Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować