Bigos z piersią kurczaka i dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dynią, piersią kurczaka oraz mieszanką keksową. Taki bigos to bogactwo smaków i aromatów. Jest przy tym lekki a jednak sycący. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g kiszonej kapusty
    150 g dyni (bez skórki i pestek)
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 szkl wody
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka czerwona
    2 łyżki oleju
    2 garście mieszanki keksowej
    1 łyżka przyprawy do bigosu
    1 łyżka przyprawy grzybowej
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z piersią kurczaka i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i odstawiamy. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w sporą kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawę do bigosu i grzybową raz wstawiamy na mały gaz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pierś z kurczaka z cebulą i czosnkiem. Po ok. 20 minutach gotowania się kapusty dodajemy usmażoną pierś z dodatkami, paprykę i dynię. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 15 minutach dodajemy mieszankę keksową. Gotujemy przez 30 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. (Bigos często mieszamy aby się nie przypalił. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy bigos przegotować wiele razy-im więcej razy gotowany tym lepszy). Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Dynia Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować