Bigos z papryki

4.48 (154 ocen)

  • Średni

Pyszna odmiana nadaje się na obiad jak i na kolację .

  • Średni

Składniki:

  • - Czerwona papryka: 1 kilogram
    - fasola: 10 dekagramów
    - kiełbasa wędzona: 30 dekagramów
    - olej: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - śmietany 18%: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - papryka w proszku (słodka): 2 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżka
    - pieprz ziołowy: 1 łyżka
    - kostka bulionowa -mięsna: 1 sztuka

    - Mielone mięso z indyka: 0.5 kilograma
    - bułka kajzerka (namoczona w mleku): 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - przyprawa do mięsa mielonego: 2 łyżki
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - kostka bulionowa-cielęca: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na oleju z kostką bulionową, namoczoną fasolę gotujemy osobno. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć,cebulę pokroić w kosteczkę oprószyć mąką i podsmażyć na tłuszczu z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą i kiełbasą, dodać przecier i śmietanę, doprawić i jeszcze chwilę dusić.
  • 2. Pulpety:
    Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami, doprawić i formować malutkie kuleczki.
    Bulion cielęcy rozpuścić w 2 szklankach wody i ugotować w nim pulpeciki, przed podaniem dodać je do bigosu i delikatnie przemieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować