Bigos z młodej kapusty z papryką

5 (157 ocen)

Taki bigos podałam jako warzywny dodatek podczas rodzinnego grilla. Początkowo sam bigos miał być z mięsem, jako obiad. Jednak rodzice szykowali grilla, zaprosili nas. Stwierdziłam więc, że za obiad wystarczy nam to co zjemy u rodziców, a taki bigosik będzie idealnym uzupełnieniem.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 czerwona papryka
    1 pomidor
    1 marchewka
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    garść natki pietruszki
    pęczek koperku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    sól
    pierz
    słodka i ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zostawiając na dnie odrobinę wody.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do garnka z kapustą.
  • 3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostki. Warzywa również przekładamy do garnka z kapustą. Mieszamy. Wszystko gotujemy ok. 15-20 minut.
    Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować