Bigos z młodej kapusty z cieciorką

5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Ten bigos jest bardzo lekki i smaczny, idealny na obiad w upalny dzień :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    1,2 kg młodej białej kapusty (bez głąba)
    100 g cieciorki
    250 g kiełbasy
    ½ litra gorącej wody (przegotowanej)
    2 cebule
    190 g koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka kminku
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę zalewamy dzień wcześniej wodą, zostawiamy na noc a następnie gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do dużego garnka.
  • 4. Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym, przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 10 minut.
  • 5. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą i przekładamy do garnka z cebulą.
  • 6. Całość zalewamy ½ litra gorącej wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 minut (aż kapusta będzie miękka).
  • 7. Po tym czasie dodajemy kiełbasę, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze 15 minut.
  • 8. Na patelni rozgrzewamy olej, do gorącego wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
  • 9. Gdy mąka się zrumieni dodajemy ją do kapusty, dodajemy również cieciorkę i gotujemy razem 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować