Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Kapustę gotujemy około 5 minut, następnie wodę odcedzamy. Na dno garnka z kapustą wrzucamy masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 5 minut.
2.Następnie kapustę zalewamy wodą (tak by była zanurzona). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
3.Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodajemy do kapusty. Gotujemy około 15 minut. Bigos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze