Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Do przygotowania w kilka chwil. Zawsze podaję go z pieczywem.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
    1 papryka czerwona,
    1 cebula,
    200g kiełbasy cienkiej,
    200g boczku wędzonego,
    2 liście laurowe,
    4 ziarna ziela angielskiego,
    1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
    1/2 pęczka koperku,
    50g masła,
    oliwa,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Kapustę gotujemy około 5 minut, następnie wodę odcedzamy. Na dno garnka z kapustą wrzucamy masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 5 minut.
  • 2. Następnie kapustę zalewamy wodą (tak by była zanurzona). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  • 3. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodajemy do kapusty. Gotujemy około 15 minut. Bigos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować