Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę opłukać, pokroić w szersze pasy, lekko posolić i wygnieść aby zmiękła i zmniejszyła swoją objętość.
Wrzucić do większego garnka, podlać małą ilością wody (100 ml.), wstawić do gotowania na małym ogniu.
W tym czasie boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano i wrzucić bez tłuszczu do kapusty.
Pieczarki pokroić, usmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku, w razie potrzeby dodać masła. Gotowe dodać do garnka z kapustą.
Na tłuszczu który pozostał przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić do garnka.
Teraz dodać przeciśnięty czosnek. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i koperek. Poddusić jeszcze tylko 3 minuty, zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Komentarze