Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Wiosenny bigosik w pół godziny, pyszny, lekki i pachnący.

Składniki:

  • 2 średnie młode kapusty bez ciemnych liści
    2 posiekane cebule
    2-3 pomidory obrane ze skórki
    450 g chudego wędzonego boczku
    150 g pieczarek + trochę masła do przysmażenia
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól pieprz do smaku
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hai9dy 1. Kapustę opłukać, pokroić w szersze pasy, lekko posolić i wygnieść aby zmiękła i zmniejszyła swoją objętość.

    Wrzucić do większego garnka, podlać małą ilością wody (100 ml.), wstawić do gotowania na małym ogniu.

    W tym czasie boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano i wrzucić bez tłuszczu do kapusty.

    Pieczarki pokroić, usmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku, w razie potrzeby dodać masła. Gotowe dodać do garnka z kapustą.

    Na tłuszczu który pozostał przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić do garnka.

    Teraz dodać przeciśnięty czosnek. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i koperek. Poddusić jeszcze tylko 3 minuty, zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
  • image-0f08nwb 2. Podawać z pieczywem.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować