Bigos z klopsikami mielonymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dzięki ogórkom i papryce konserwowej danie nabiera wyraźnego smaku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dkg łopatki
    słoik papryki konserwowej
    6 małych ogórków konserwowych
    1 kg pieczarek
    4 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 bułka
    mały słoik keczupu
    pół szklanki mleka
    majeranek
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    oliwa do smażenia

Bigos z klopsikami mielonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć,osuszyć,pokroić na kawałki,zmielić.
    2.Jedną cebulę i czosnek obrać,pokroić w kosteczkę,bułkę namoczyć w mleku,dodać do mięsa,przyprawić pieprzem,majerankiem i przyprawą uniwersalną,wymieszać.Odrywać kawałki mięsa i formować małe kulki.
    3.Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsiki z obu stron.
    4.Ogórki i paprykę konserwową pokroić w paski chwilę podsmażyć na patelni po klopsikach.
    5.Na osobnej patelni usmażyć pozostałą pokrojoną na drobno cebulę,po chwili dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki,smażyć do odparowania soku.
    6.Do pieczarek przełożyć klopsiki,oraz ogórki i paprykę,dodać keczup i dusić 15 minut.

Porady

Bigos można podawać z ziemniakami,lub z kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy