Bigos z kiełbasą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klasyka polskiej kuchni, pycha!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    60 dkg łopatki bądź szynki
    2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg
    10 dkg suszonych grzybów leśnych
    1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
    majeranek
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz
    1 cebula
    5 dkg pokrojonej słoniny
    1 łyżka mąki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z kiełbasą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie.
    Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę.
    Grzyby namoczyłam i opłukałam.
    Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam odciśniętą kapustę. Dorzuciłam liść i ziele oraz pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Wywaru było ok. 1litra
    Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.
    W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty.
    Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą łyżkę majeranku.
    Wymieszałam i zestawiłam z ognia.
    Na patelni usmażyłam słoninkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę.
    Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu.

Porady

* zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby dodawać * można użyć przyprawy do bigosu, ja jeśli używam to dodaję tylko przyprawę firmy Tensmak. W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka. żadne z tych ziół nie dominuje w smaku. * nadwyżkę nakładałam do słoików na "później" i wstawiłam do lodówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować