Bigos Z Kapusty Pekińskiej Z Kiełbaską

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki bigos wspaniale może nam zastąpić bigos z młodej kapusty o która ciężko zimą ;) a smakuje podobnie i niedużo przy nim roboty. Możemy go podać ze świeżym pieczywem, ziemniaczkami lub kopytkami.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta pekińska
    1 i 1/2 szkl wody (może być bulion)
    200 - 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej
    1/2 główki cebuli jeśli jest duża
    1 marchew
    1/2 korzenia pietruszki
    kawałek selera
    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    5 kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz, np. domowe warzywko
    koperek (może być mrożony)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z kapusty pekińskiej z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
    Przesmażone przekładamy do gotującej się wody z warzywkiem.
    2. Na tej samej patelni przesmażmy kiełbaskę pokrojoną w kostkę.
    W tym czasie cienko kroimy kapustę pekińską i przekładamy do gotujących się warzyw.
    3. Kiedy zmniejszy swoją objętość dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przesmażona kiełbasę. Dodaje też trochę soli i pieprzu oraz paprykę słodką.
    Koncentrat możemy dodać w trakcie gotowania lub pod koniec. Pod koniec gotowania doprawiamy też ostatecznie do smaku.
    Moja kapusta była już mięciutka po pół godzinie.

    Bigos podałam z domowymi, podsmażonymi kopytkami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować