Bigos z kapusty kiszonej ze śliwką i grzybami

5 (1 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Idealny na róże przyjęcia, imprezy, święta, ale nie tylko. Bardzo często gości na moim stole.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ok. 2 kg kiszonej kapusty,
    ok. 500 ml przecieru z pomidorów,
    ok. 500 g kiełbasy,
    ok. 500 g boczku,
    1 marchewka,
    3-4 suszone śliwki,
    kilka suszonych grzybków,
    1-2 ząbki czosnku,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego
    przyprawa do bigosu (ilość według uznania),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos z kapusty kiszonej ze śliwką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę kroję w kostkę i podsmażam. Marchewkę kroję na kawałki. Czosnek drobno siekam.
    Kapustę płuczę, odciskam i kroję na mniejsze kawałki (w zależności od kapusty i od tego jak kwaśny chcemy uzyskać bigos kapustę możemy wypłukać 2-3 razy).
    Odciśniętą kapustę wkładamy do dużego garnka tak aby było dobrze mieszać.
    Grzyby zalewam wodą, tak by je przykryć i gotuję do miękkości, następnie kroję w kostkę lub paski, dodaję do kapusty razem z wywarem z ich gotowania. Do kapusty dodaję resztę składników.
    Gotuję (duszę) na wolnym ogniu około 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować