Idealny na róże przyjęcia, imprezy, święta, ale nie tylko. Bardzo często gości na moim stole.
3 godz. 20 min
Dla 10 osób
Składniki:
ok. 2 kg kiszonej kapusty,
ok. 500 ml przecieru z pomidorów,
ok. 500 g kiełbasy,
ok. 500 g boczku,
1 marchewka,
3-4 suszone śliwki,
kilka suszonych grzybków,
1-2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego
przyprawa do bigosu (ilość według uznania),
Bigos z kapusty kiszonej ze śliwką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i kiełbasę kroję w kostkę i podsmażam. Marchewkę kroję na kawałki. Czosnek drobno siekam.
Kapustę płuczę, odciskam i kroję na mniejsze kawałki (w zależności od kapusty i od tego jak kwaśny chcemy uzyskać bigos kapustę możemy wypłukać 2-3 razy).
Odciśniętą kapustę wkładamy do dużego garnka tak aby było dobrze mieszać.
Grzyby zalewam wodą, tak by je przykryć i gotuję do miękkości, następnie kroję w kostkę lub paski, dodaję do kapusty razem z wywarem z ich gotowania. Do kapusty dodaję resztę składników.
Gotuję (duszę) na wolnym ogniu około 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypalił. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Smacznego!
Komentarze