Bigos z cukinii sąsiadki Ani

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nigdy wcześniej nie robiłam bigosu z cukinii, aż do momentu gdy poczęstowała mnie nim moją sąsiadka Ania. Bigos był pyszny, lekki, idealny na upały. Postanowiłam wykorzystać przepis Ani i przygotować taki bigos, który idealnie można wykorzystać także jako sos do ryżu czy makaronu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
    2 młode cebulki
    2 marchewki
    posiekany koperek i pietruszka
    mały koncentrat pomidorowy
    około 0,5 kg mięsa mielonego
    odrobina oleju
    1,5 szklanki wody
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z cukinii sąsiadki ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Bigos z cukinii sąsiadki Ani" 1. Cukinie obrać i wydrążyć z nasion, pokroić w kawałki. Wlać wodę do garnka i włożyć pokrojoną cukinię, gotować aż cukinia zacznie mięknąć.
  • "Bigos z cukinii sąsiadki Ani" 2. Następnie pokroić cebule w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach oraz posiekać koperek i pietruszkę. Kiedy cukinia zacznie się rozgotowywać wrzucamy marchewkę i posiekane natki.
  • 3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy najpierw cebulkę, około 10 minut a następnie do niej dodajemy mięso mielone i smażymy jeszcze około 15 minut.
  • 4. Podsmażone mięso z cebulką przekładamy do garnka z warzywami i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, według uznania. Smacznego

Porady

Czas przygotowania zwiera czas obróbki warzyw. Cukinia powinna przybrać jednolitą konsystencję, aby masa była gładka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować