Bigos z cukinii Emilii

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Przepis mam od teściowej stad jego nazwa..Od lat robię go sama a moja rodzinka bardzo go lubi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 cukinia
    4 pomidory
    2 cebule
    2 laski kiełbasy
    olej do smażenia
    mały przecier(można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z cukinii emilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojona cukinia 1. Cukinię oskrobać wydrążyć i pokroić w kostkę.
  • Pokrojona kiełbasa 2. Kiełbasę pokroić w kostkę
  • Pokrojona cebula 3. Cebulę pokroić w półplasterki.
  • Pokrojone pomidory 4. Pomidory(miękkie)sparzyć,obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.
  • Gotujący się bigos 5. Na patelnię wlać olej i wrzucić cebulę aby się zeszkliła.Przełożyć ją do garnka.Potem podsmażyć kiełbasę i dodać do garnka.Wrzucić pomidory i zostawić aż się rozgotują mieszając co jakiś czas.
  • Dodana cukina i dalej gotowany bigos 6. Gdy pomidory się rozgotują dodać cukinię.Wymieszać i gotować aż cukinia będzie miękka.Mieszać co jakiś czas.
  • Gotowy bigos 7. Następnie doprawic do smaku solą,pieprzem i papryką.Mozna dodać przecier.

Porady

Do biigosu najlepsza jest młoda miękka cukinia.Można użyć starszej.ale trzeba ją dłużej gotować i drobno pokroić,bo mniej się rozgotuje.Pomidory też najlepiej miękkie a jeśli są twardsze to trzeba je pokroić drobniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować