bigos z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Propozycja na szybki, sycący obiad lub kolację - pyszny bigos z cukinii. Z tradycyjnym bigosem łączy go podobny smak, lecz bigos z cukinii jest zdrowszy, lżejszy i bardziej odchudzony. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 - 3 większe cukinie
    150 g ulubionej kiełbasy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 marchewka
    2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    1 łyżeczka papryki w proszku
    500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos z cukini 1. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub piórka cebulę oraz pokrojoną kiełbasę. Smażymy chwilę aż cebulka się zeszkli.
  • bigos z cukini 2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz paprykę w proszku. Całość mieszamy i smażymy ok. 3 min.
  • bigos z cukini 3. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy wszystko. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15-20 min mieszając od czasu do czasu. (cukinię zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, lecz czas duszenia zwiększamy do ok. godziny.)
  • bigos z cukini 4. Dodajemy obrane, pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Mieszamy, dusimy jeszcze 10 min pod przykryciem. Podajemy z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować