bigos z białej kapusty

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bigos jest super.....

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8:
    - kapusta biała (poszatkowana): 1 kilogram
    - papryka czerwona (pokrojona w kostke): 1 sztuka
    - pieczarki (pokrojone w kosteczkę): 25 dekagramów
    - grzyby (suszone-różne, zamoczone i obgotowane): 0.5 szklanki
    - cebula (pokrojona w piórka): 1 sztuka
    - puszka (całych pomidorów): 1 sztuka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - chilli w proszku: 1 szczypta
    - szynka albo baleron (wędzone, pokrojone w kostkę): 50 dekagramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 3 szczypty

Bigos z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zamoczyć na 2 godziny w letniej wodzie. Obgotować 20 minut.
  • 2. Kapustę pokroić i gotować na małym ogniu razem z grzybami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  • 3. Dodać pomidory razem z zalewą.
  • 4. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i smażyć do całkowitego odparowania wody. Dodać do kapusty.
  • 5. Baleron podsmażyć na łyżce oliwy. Dołożyć do kapusty razem z papryką pokrojoną w kostkę. Doprawić chilli, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 15-20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy