Bigos wolno pieczony z szynką z jelenia

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bigos z dzikim mięsem jest szlachetny w smaku i czym dłużej się piecze tym smak jest głębszy i bogatszy.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka z jelenia lub sarny 2 kg
    4 kg kiszonej kapusty
    300 g mrożony grzybów leśnych
    5-6 suszonych prawdziwków
    kilka wędzonych śliwek
    2 cebule
    papryczka chili
    główka czosnku
    kilka liści laurowych
    kilka roztartych ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren jałowca
    sól
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    łyżka sosu worcester
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos wolno pieczony z szynką z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do garnka żeliwnego, obkładamy, kapustą, grzybami i pokrojoną w piórka cebulą, dolewamy wino, na wierz kładziemy główkę czosnku (w łupince). Garnek żeliwny przykrywamy. Wstawiamy do pieca nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 100-120°C i pieczemy 5-6 godzin.
    Gdy mięso będzie już miękkie rozdzielamy je za pomocą dwóch widelców i mieszamy z kapustą. Czosnek, który piekł się w łupince wyciskamy do kapusty - podczas pieczenia się skarmelizował i zmienił smak na delikatniejszy.

Porady

Mięso można wcześniej na noc zamarynować, ale moim zdaniem w tym przypadku nie jest to konieczne, gdyż długo jest pieczone w niskiej temperaturze i spokojnie dochodzi oraz przenika smakiem kapusty i grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować