BIGOS świąteczny

5 (1 ocen)

pyszny bigos który króluje u mnie podczas świąt

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    1 główka kapusty
    1 kg mięsa wieprzowego
    1 laska kiełbasy wiejskiej
    kilka sztuk grzybów suszonych
    3-4 sztuki śliwek suszonych (ew. dżem śliwkowy)
    sól, pieprz
    majeranek
    3 ziela angielskie
    3 listki laurowe
    5 ziarenek pieprzu
    przecier pomidorowy
    odrobina czerwonego wina
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę obgotowujemy. Świeżą kapustę szatkujemy, obgotowujemy w osobnej wodzie. Grzyby namaczamy w wodzie. Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy. Gdy kapusta (oba rodzaje) zmiękną odcedzamy wodę, łączymy ze sobą, podlewamy wodą, dodajemy mięso. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do bigosu. Doprawiamy ziołami (pieprz, liście laurowe, sól, ziele, majeranek), dodajemy grzyby i śliwki. Gotujemy pod przykryciem ok. godziny. Podlewamy czerwonym winem. Gdy bigos będzie gotowy zaprawiamy koncentratem, dusimy jeszcze ok. 15 min.

Porady

- bigos należy mieszać drewnianą łyżką - najlepiej smakuje po 2 dniach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować