Bigos staropolski

  • wyświetlono: 766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pieczony bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek.

Goszka
  • 30min

Składniki

- 3 kg kapusty kiszonej
- 1 główka kapusty białej ok. 3 kg
- 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej
- 1 kg żeberek
- 5 udek z kurczaka
- 1/2 kg boczku wędzonego
- garść grzybów suszonych ok 2 dkg
- 3 mrożone prawdziwki
- 300 g śliwek suszonych
- 3 cebule
- 8 liści laurowych
- po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
- 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu
- 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski

  • Bigos staropolski1. - Kapustę kiszoną wypłukać i gotować wwodzie do miękkości ok 40 minut.
    - Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.
    - Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach suszone odcedzić.
    - Cebulę pokroić w paski, obsmażyć na oleju
    - Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu.
    - Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki.
    - Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć.
  • Bigos staropolski2. - Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem, kiełbasą i żeberkami.
    - Do garnka powciskać udka kurczaka, tak aby były przykryte kapustą.
    - Piec w 200 st. C przez 2 godziny. Wyjąć garnek, przemieszać składniki, polać połową wina i piec dalej przez 1 godzinę.
    - Znów wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc można je powyciągać i wyrzucić.
    - Polać resztą wina i zapiekać jeszcze przez 1 godzinę.

Porady

Bigos ten robię 2 razy w roku, ale dużą ilość bo jest dość pracochłonny. Nie używam żadnego dodatkowego tłuszczu. Jest tak pyszny, że połowę od razu zamrażam a drugą zjadamy i rozdaję znajomym. Przed ponownym podaniem jeszcze raz zapiekam.
Kto chociaż raz spróbuje takiego bigosu, zawsze już będzie zapiekać a nie gotować!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylabigos pieczony

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

Bigos

Dodane przez: Paulina11.03

Bigos

Bigos na czerwonym wytrawnym winie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE