Bigos staropolski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczony bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 kg kapusty kiszonej
    - 1 główka kapusty białej ok. 3 kg
    - 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej
    - 1 kg żeberek
    - 5 udek z kurczaka
    - 1/2 kg boczku wędzonego
    - garść grzybów suszonych ok 2 dkg
    - 3 mrożone prawdziwki
    - 300 g śliwek suszonych
    - 3 cebule
    - 8 liści laurowych
    - po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
    - 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu
    - 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos staropolski 1. - Kapustę kiszoną wypłukać i gotować wwodzie do miękkości ok 40 minut.
    - Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.
    - Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach suszone odcedzić.
    - Cebulę pokroić w paski, obsmażyć na oleju
    - Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu.
    - Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki.
    - Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć.
  • Bigos staropolski 2. - Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem, kiełbasą i żeberkami.
    - Do garnka powciskać udka kurczaka, tak aby były przykryte kapustą.
    - Piec w 200 st. C przez 2 godziny. Wyjąć garnek, przemieszać składniki, polać połową wina i piec dalej przez 1 godzinę.
    - Znów wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc można je powyciągać i wyrzucić.
    - Polać resztą wina i zapiekać jeszcze przez 1 godzinę.

Porady

Bigos ten robię 2 razy w roku, ale dużą ilość bo jest dość pracochłonny. Nie używam żadnego dodatkowego tłuszczu. Jest tak pyszny, że połowę od razu zamrażam a drugą zjadamy i rozdaję znajomym. Przed ponownym podaniem jeszcze raz zapiekam. Kto chociaż raz spróbuje takiego bigosu, zawsze już będzie zapiekać a nie gotować!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować