Bigos staropolski

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszny bigos z dodatkiem suszonych grzybów, śliwek, moreli, doprawiony tymiankiem i gałką,

57
  • 150min

Składniki

800 g żeberek wieprzowych
1 kg kiszonej kapusty
600 g kapusty słodkiej
1 mała laseczka kiełbasy podlaskiej
2 łyżki domowego smalcu
solidna garść suszonych podgrzygków
5 suszonych śliwek
5 suszonych moreli
2 średnie cebule
4 zabki czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
4 goździki
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos staropolski

  • image-0n454op1. Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić kości.

    Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku, podgrzybki, śliwki, morele, podsmażoną na smalcu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zszatkowaną kapustę słodką.

    Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

Porady

U nas w domu nie chowamy bigosu do lodówki. Codziennie go odgotowujemy, dzięki czemu nabiera on pięknego koloru i wyrazistego smaku. Polecam i życzę Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowemama_mnie_nauczylakapustagrzybybigoskuchnia staropolskawieprzoina

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE