Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczyć przez noc , potem odcedzić i włożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości .
Kapustę białą poszatkować , przełożyć do garnka , zalać wodą ( woda musi przykrywać kapustę ) i gotować go miękkości .
Kapustę kiszoną pokroić ( jeśli jest za kwaśna przepłukać ją ) , przełożyć do drugiego garnka , zalać wodą ( woda musi przykrywać kapustę ) i gotować do miękkości .
Karkówkę pokroić w kostkę , usmażyć na smalcu ( na rozgrzanej patelni ) do miękkości .
Boczek pokroić w kostkę , zalać wodą , ugotować do miękkości .
Kiełbasę pokroić w kostkę .
Gdy wszystkie składniki będą miękkie , przełożyć je do dużego garnka , dolać wino , dodać przecier pomidorowy , doprawić solą i pieprzem i gotować razem około 30 minut .
Porady
Bigos jest najlepszy następnego dnia , gdy wszystkie smaki się przegryzą
Komentarze