Bigos staropolski

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja na kolację , jak i na imieniny , urodziny ...

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty

    1 kg kapusty kiszonej

    500 g karkówki

    500 g boczku wędzonego , parzonego

    300 g kiełbasy zwyczajnej z majerankiem

    1 szklanka suszonych grzybów

    250 ml czerwonego , wytrawnego wina

    200 g przecieru pomidorowego

    sól , pieprz

    smalec do smażenia

Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczyć przez noc , potem odcedzić i włożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości .

    Kapustę białą poszatkować , przełożyć do garnka , zalać wodą ( woda musi przykrywać kapustę ) i gotować go miękkości .

    Kapustę kiszoną pokroić ( jeśli jest za kwaśna przepłukać ją ) , przełożyć do drugiego garnka , zalać wodą ( woda musi przykrywać kapustę ) i gotować do miękkości .

    Karkówkę pokroić w kostkę , usmażyć na smalcu ( na rozgrzanej patelni ) do miękkości .

    Boczek pokroić w kostkę , zalać wodą , ugotować do miękkości .

    Kiełbasę pokroić w kostkę .

    Gdy wszystkie składniki będą miękkie , przełożyć je do dużego garnka , dolać wino , dodać przecier pomidorowy , doprawić solą i pieprzem i gotować razem około 30 minut .

Porady

Bigos jest najlepszy następnego dnia , gdy wszystkie smaki się przegryzą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy