Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami, śliwkami i mięsem - a'la swiateczny

  • wyświetlono: 55802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bigos a'la po staropolsku jest po prostu przepyszny. Syci niesamowicie, apetycznie pachnie na cały dom, tak, że po prostu chce się jeszcze dokładkę.Idealna na obiad ,a w świeta obowiazkowo jest PODAWANY MOJEJ RODZINIE. Odgrzewany nastepnego dnia też jest smaczny.

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 120min

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg białej kapusty
2 rodzaje mięs , najlepiej wołowo -wieprzowe i najlepiej z kościa, około 200 -300 gram
około 300 gram wedliny albo boczku
2-3 jabłka
50 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka masła
200 g suszonych śliwek
1\2szklaneczki czerownego wina
sól, pieprz i cukier
1 łyżeczka majerANKU
kilka nasion jałowca
5 listków laurowych
kilka ziarenek pieprzu

odrobina cząbru i lubczyku

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami, śliwkami i mięsem - a'la swiateczny

  • 1. 1 Kilka godzin wczesniej śliwki I GRZYBY SUSZONE zalewam wodą i odstawiam.
    Namoczone grzyby stawiaM w rondelku na gaz i gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję w paseczki .
    2 Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę surową kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam.
    Do garnka wlewam szklankę wody i wrzucam dwa rodzaje kapusty. Stawiam na niewielkim ogniu i duszę.
    Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce.
    Grzyby odcedzam (wodę po gotowaniu zostawiam!) i kroję je w paseczki.
    3 Mięsa i wedliny kroje na małe kawałki.Dodaje do kapusty pokrojone mięso oraz
    śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów.
    4.Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
    5 Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to trzeba ich ilosc dobrać wg. smaku. Ja daję około 2-3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i niecała łyżeczkę pieprzu. i po odrobinie pozostałych przypraw

    Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam i duszę az nabierze smaku .


    Kolejnego dnia o ILE COS ZOSTANIE odgrzewam i wydaje mi sie ze jest wtedy jeszcze smaczniejszy niz zaraz po ugotowaniu. -Przechoduje w chłodnym miejscu np w bodówce.
    Życzę smacznego :)
    podaję z pieczywem.

    czas przygotow 2 godziny
    ilosc porcji 10
    cena za porcje około 1.70

Porady

Im wiecej mięs i boczkutym lepszy ma smak.
Mieso z koscia najlepiej zeby gotowało sie własnie z koscia w kapuscie a dopiero pod koniec je obrać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylabigosswiateczny-obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami

Krokiety z kiszoną kapustą i z...

image-1cifeko

Dodane przez: elapolo

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką,...

Wspaniale się prezentuje na świątecznym...

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i cebulką

Dodane przez: kamilaryz

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i...

Pyszne, miękkie, soczyste mięsko,...

Żeberka w kiszonej kapuście z suszonymi grzybami i śliwkami

Dodane przez: Martyna1991

Żeberka w kiszonej kapuście z suszonymi grzybami...

Żeberka wieprzowe duszone w aromatycznej...

Śledzie z suszonymi śliwkami i cynamonem

Dodane przez: bogusia82

Śledzie z suszonymi śliwkami i cynamonem

Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek...

a'la bigos

Dodane przez: paolineczka

A'la bigos z młodej kapusty

Podajemy z makaronem bądź lanymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE